Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Korhatár-besorolási előírások

A rádiók és a televízióknak valamennyi, általuk közzétenni kívánt műsorszámot korhatár-kategóriákba kell sorolniuk a hírműsorszám, a politikai tájékoztató műsorszám, a sportműsorszám, a műsorelőzetes, valamint a reklám, a politikai reklám, a televíziós vásárlás, a társadalmi célú reklám és a közérdekű közlemény kivételével.

A műsorszámok besorolásának célja, hogy a gyermek és az ifjúság tagjai védelmet élvezzenek olyan műsorokkal szemben, amelyek szellemi vagy erkölcsi fejlődésüket veszélyeztethetik. A korhatár-kategóriák a 6, 12, 16 és 18 év alatti nézőket különíti el. 21 óra előtt és 5 óra után nem lehet 16 év alattiaknak nem ajánlott műsorszámot és műsorelőzeteseit közzétenni, a 18 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszámokat és műsorelőzeteseiket pedig csak 22 és 5 óra között lehet sugározni.

Nem kell kitenni a karikát, illetve figyelembe venni az időkorlátot azoknak a tévécsatornáknak, amelyek kódoltan sugározzák műsorukat oly módon, hogy annak feloldási módját csak 18 évet betöltött személlyel (előfizetővel) közölte.

A rádiók és tévék szintén kivételnek számítanak, ha a 6 és 12 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszámaikat 21 és 5 óra között sugározzák, és a 16 éven aluliaknak nem ajánlott műsoraikat pedig 22 és 5 óra között. A 18-as besorolásnál a rádiók számára szintén a 22-5 óra idősáv számít kivételnek, a tévék számára pedig a 23-5 óra.

A tévé- ás rádióműsorokat közlő sajtótermékben, illetve a tévék, rádiók saját internetes honlapján, képújságában és teletextjében szereplő tájékoztatásban valamennyi műsorszám korhatár-besorolását jól látható módon fel kell tüntetni.

A korhatár-besorolásról bővebben az NMHH klasszifikációs ajánlásában tájékozódhatnak:

 1. Ajánlások leadkép (120x80)A klasszifikációs ajánlás

 2. PDF fájl (120x80)Válaszd a neked valót! – Korhatárjelzések a tévében és a moziban

 3. PDF fájl (120x80)A Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal ajánlása a kiskorúakra káros internetes tartalmak és szolgáltatások esetén alkalmazandó figyelemfelhívó jelzésekre és szűrőszoftverekre

  Forrás: Külső kommunikációs osztály, Kommunikációs igazgatóság

 4. ZIP fájl (120x80)Klasszifikációs jelzések, piktogramok (korhatár-besorolás)

  Forrás: Az NMHH Médiatanácsa

  Médiaszolgáltatók által alkalmazható, képernyőre illeszthető, maszkolt, tga-formátumú, különböző képarány-kombinációkra elkészített képek a műsorszám korhatár-besorolásának jelölésére (6-os, 12-es, 16-os és 18-as karika – ZIP-fájl).

 5. ZIP fájl (120x80)Gyermekbarát piktogram

  Forrás: Az NMHH Médiatanácsa

  Médiaszolgáltatók által alkalmazható, képernyőre illeszthető, maszkolt, tga-formátumú, különböző képarány-kombinációkra elkészített képek a műsorszám gyermekbarát mivoltának jelölésére (ZIP).