Ebben a főrovatban a média- és a hírközlési termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban kerülő felhasználók minden hasznos információt egybegyűjtve megtalálnak az ügyintézéshez szükséges címektől kezdve a jogszabályokon, határozatokon, nyilvántartásokon át az állampolgárokat segítő tájékoztató szolgáltatásokig, hírekig. Külön rovat foglalkozik a digitális átállással és azzal, mikor érdemes a média- és hírközlési biztoshoz fordulni.

Ebben a főrovatban elsősorban a hírközlési területtel foglalkozó szakemberek, hírközlési szolgáltatók jutnak információkhoz. Tájékoztatást kaphatnak többek között a piacelemzési eredményekről, az előírt adatszolgáltatások feltételeiről, a felügyeleti eljárások állapotáról, a frekvenciapályáztatások aktuális helyzetéről, a Nemzeti Filmiroda által kezelt nyilvántartásokról.

Ez a főrovat elsősorban az NMHH felelősségi területeivel foglalkozó sajtómunkatársak számára tartalmaz hasznos információkat. Itt jelennek meg a közérdeklődésre leginkább számot tartó információk, az NMHH-t érintő legfrissebb hírek, sajtóközlemények. Az érdeklődők itt tájékozódhatnak a Szóvivői iroda elérhetőségéről, letölthetik kiadványainkat.

Ez a főrovat az NMHH önálló hatáskörű szervéről, a Médiatanácsról és működéséről ad információkat. Az érdeklődők tájékozódhatnak a testület ülésein történtekről, a Médiatanács ajánlásairól, a médiaszolgáltatási pályázatok aktuális állapotáról, a médiaszolgáltatások és sajtótermékek nyilvántartásáról és bejelentéséről, a műsorelemzések eredményeiről.

Gyengénlátóknak English Magyar
 

Internet: Letölthető szűrőszoftver elérése

Óvja gyermekeit letölthető szűrőszoftverrel a káros internetes tartalmaktól!

A világháló mára a gyerekek életének szerves részévé vált. Legtöbbjük saját okostelefon, táblagép, PC, notebook segítségével szörfözik, játszik, él közösségi életet a neten. Magyarországon a 9-16 éves gyerekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal. A felmérések szerint az okostelefonok aránya a gyerekek körében már 80 százalék fölé emelkedett, de a teljes értékű, internetezésre alkalmas táblagépeket is egyre többen használják.

Fontos tudni róla, hogy az interneten számos veszély (pornográfia, erőszak, személyes adatokkal visszaélés, zaklatás stb.) leselkedik a kiskorúakra, amikkel szemben megfelelő védelmet lehet és kell kialakítani. Gondoljon bele: saját bevallásuk szerint a gyerekek csaknem negyede került már kapcsolatba az interneten olyan személlyel, akit korábban nem ismert, közel harmaduk pedig személyesen is találkozott egy-egy ilyen új „ismerőssel”!

Ezért fontos – az általános médiaműveltség, médiatudatosság fejlesztése mellett – olyan technikai megoldásokat alkalmazni, amelyek a gyerekeket védik a veszélyes tartalmaktól. Az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatók 2014. július 1-jétől kötelesek honlapjukon valamilyen gyermekvédelmi szűrőszoftvert letölthetővé és használhatóvá tenni az érdeklődőknek. Sok szülő hallott már ilyenről, de csak alig tizedük alkalmazza. A szélesebb körben történő elterjedéshez szükséges, hogy felismerjük: a felügyelet nem a gyermek ellen van, hanem épp az ő érdekében. Ezzel lehet megvédeni a nem kívánatos tartalmaktól, a túlzott számítógép- és internethasználat okozta károktól, az adatszivárgástól és más egyéb veszélyektől.

Az alábbiakban egy pár lépésben letölthető szűrőszoftvert ajánlunk, amely teljes körű védelmet kínál.

A Norton Family szűrőprogram funkciói:

Internetes felügyelet

Lehetővé teszi, hogy gyermekei szabadon fedezzék fel az internetet, miközben tájékoztatja Önt az általuk meglátogatott webhelyekről, és eszközöket nyújt Önnek, hogy segíthessen gyermekeinek elkerülni a nem megfelelő tartalmakat.

Közösségiportál-felügyelet

Az alkalmazással betekinthet gyermeke közösségi médiafogyasztási szokásaiba, beleértve, hogy milyen gyakran jelentkezik be a Facebookra a számítógépről, illetve milyen nevet és életkort használ a profiljában.

Keresés-felügyelet

Megmutatja, hogy gyermeke milyen szavakat és kifejezéseket használ a számítógépen indított keresésekben, így Ön megismerheti, hogy mi foglalkoztatja gyermekét, és biztonságban tarthatja a nem megfelelő tartalmaktól.

Személyes adatok védelme

Segít, hogy gyermekei ne adjanak ki véletlenül személyes adatokat a számítógépről, beleértve a telefonszámukat, címüket, az iskolájuk nevét vagy az e-mail címüket.

Időkorlát

Irányíthatja, hogy mennyi időt tölthetnek a gyermekei online a számítógépet használatakor. Egyszerűen beállíthat időkorlátokat vagy ütemezheti, hogy a nap vagy a hét melyik részén lehetnek a gyermekek online.

E-mail riasztások

Tudatja Önnel, hogy a gyermekei mikor próbálnak hozzáférni egy letiltott weboldalhoz, így beszélgetés kezdeményezhet velük a megfelelő tartalommal kapcsolatban.

Hozzáférési kérelem

Lehetővé teszi a nyílt megbeszélést: gyermekei üzenetet küldhetnek Önnek a Norton Family alkalmazáson belül, ha kivételesen eltérést szeretnének kérni a házirendtől, vagy hozzáférési engedélyt szeretnének kapni egy letiltott oldalhoz.

Szülői mobilalkalmazás (külön kell letölteni)

Folyamatosan tájékozódhat gyermekei online tevékenységeiről az iPhone®, iPad® vagy Android™ mobileszközökről, valamint beállításokat is végezhet útközben.

 1. Norton Family (lead)Norton Family szűrőszoftver

  2015.02.10. 13:19

  A Norton Family termék, magyar nyelvű változata az onlinefamily.norton.com oldalról egy rövid regisztrációt követően bármely egyéni felhasználó számára díjmentesen elérhető.

 2. Norton Family (lead)Norton Family program telepítési útmutató (videó)

  2015.02.10. 13:00

  A Norton Family program gyermekei biztonságos internetezését segíti. A program telepítési útmutatója az alábbi linken tekinthető meg.

 3. Norton Family (lead)Norton Family telepítési útmutató (pdf)

  2015.02.10. 12:59

  A Norton Family program gyermekei biztonságos internetezését segíti. A program telepítési útmutatója az alábbi linken tekinthető meg.

Keresés a rovatban

-tól -ig

Óvja gyermekét a káros tartalmaktól!

Egyszerűen használható szűrőszoftverrel gyermekei is biztonságosan használhatják az internetet.